The Victor

Seattle, Washington

A modern classic on Seattle’s First Hill

 

  • Neighborhood

    First Hill

  • Type

    Multi-Family

  • Size

    226,500 SF
    227 Residential Units

  • Parking

    129 Stalls

  • Status

    In Design

  • Services

    Architecture
    Construction Administration

  • Client

    Carmel Partners

Timeless elegance on First Hill

Nestled between First Hill’s quiet residential streets and Capitol Hill’s energetic Pike-Pine corridor, The Victor joins a neighborhood of eclectic new residential towers and classic low-rise mixed use buildings. However, the site’s immediate architectural context is a tree-lined avenue of stately brick apartments and Seattle’s First Baptist Church, an ornate chapel built in 1910 that has since been designated as a city landmark. Our goal was to design a timeless, high-quality structure that blends seamlessly with its surrounding area.

Fitting in with thoughtful design

What makes this building special is the intention that it not be special. Rather than compete with the highly-visible church, The Victor’s design exhibits deliberate restraint, complementing the church architecture rather than competing with it. The resulting aesthetic is elegant and timeless, and ultimately unpretentious. From the top floor amenity space an ornamental stairway leads residents to the roof deck where they are rewarded with unparalleled up-close views of the church’s steeple.

Centered around community

The Victor’s lower level facades are carefully designed with resident comfort in mind. Functional, human-scaled features such as stoops, porches, patios, and plantings together create a fine-grained street frontage and pleasant pedestrian experience. A landscaped courtyard with benches provides a serene outdoor setting for relaxation and rejuvenation.

Program: Residential units, entrance courtyard, two-story lobby, top-floor amenity space connected with an ornamental stair to a roof deck, lower-level lounge with a co-working space, fitness center, 129 below-grade parking spaces